Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Chcete už miminko?
Snažíte se o miminko víc než půl roku, ale dvě čárky nikde?
Objednejte se k nám na bezplatnou konzultaci.

Metody vyšetření

Diagnostika neplodnosti

Hodnocení stavu plodnosti partnerského páru je postupný proces. Podrobné hodnocení a vyšetření obou partnerů přispívá k odhalení příčiny neplodnosti a k následné úspěšné léčbě. Některé případy jsou na diagnostiku velmi jednoduché, jiné vyžadují hlubší a podrobnější vyšetření.

Vyhodnocením všech vyšetření získá lékař přehled o možné příčině neplodnosti a bude vám moci navrhnout optimální léčbu. V současné době jsme schopni pomoci až 95 % neplodných párů.

Diagnostické metody při vyšetření ženy

Základní vyšetření ženy spočívá v provedení transvaginálního ultrazvuku dělohy a vaječníků s ohledem na fázi menstruačního cyklu a následném palpačním gynekologickém vyšetření. Ultrazvukové vyšetření dokáže posoudit velikost a tvar dělohy, přítomnost svalových uzlů (myomů), výšku a kvalitu d ěložní sliznice, rovněž dává informace o stavu vaječníků, růstu folikulů a přítomnosti cyst nebo endometriózy.

Vyšetření krve v období 1. - 3. dne menstruace podává informace o stavu vaječníků, jejich schopnosti tvořit zralá vajíčka a možné odpovědi na stimulační léky. Vyšetřují se hladiny folikulostimulačního hormonu (FSH) a luteinizačního hormonu (LH). Lze stanovit i hladinu Anti-Mülleriánského hormonu (AMH), který rovněž informuje o zásobě vajíček. Standardní součástí hormonálního vyšetření je i stanovení hladiny prolaktinu (PRL) a hormonu štítné žlázy /TSH, fT4/.

Rentgenové vyšetření dělohy je schopno ukázat tvar děložní dutiny a průchodnost nebo neprůchodnost vejcovodů. Vyšetření provádí gynekolog, který po zavedení speciálního aparátu do hrdla dělohy aplikuje pozvolna kontrastní látku, jejíž průnik je vidět na rentgenu.

Hysteroskopie je metoda, umožňující vizualizaci dutiny děložní a provedení drobných výkonů v dutině a hrdlu děložním - odstranění polypů, srůstů a sept dělohy, aj. Vyšetření provádíme na naší Klinice speciálním hysteroskopem s průměrem optiky 2 mm, díky kterému jsme schopni provést většinu výkonů bez anestezie (uspání).

Laparoskopie je vyšetřovací metoda, která umožňuje šetrně prohlédnout dutinu břišní a ověřit průchodnost vejcovodů. Laparoskopie spadá do tzv. „minimálně invazivní chirurgie“ – pomocí speciálních nástrojů a techniky lze několika vpichy zobrazit dutinu břišní a provést zde potřebný operační zákrok, aniž by bylo nutné břišní dutinu otevřít. Laparoskopie se provádí za účelem diagnostickým nebo léčebným.

Jedná se o vyšetření choromozomů, které nám dá informaci o genetické výbavě partnerů. Abnormální nálezy mohou být jednou z příčin neplodnosti, mohou vést k selhání metod asistované reprodukce, případně k opakovaným potratům. U mužů s patologickým genetickým nálezem dochází k poruchám vývoje spermií. V těchto případech se doporučuje navíc vyšetření na cystickou fibrózu, která často tyto poruchy doprovází, a vyšetření mikrodelece krátkého raménka Y chromosomu.

Imunologické vyšetření na naší Klinice patří mezi základní vyšetření plodnosti ženy. Vyšetřují se protilátky proti spermiím, vajíčkům a embryím, antifosfolipidové protilátky. V indikovaných případech (opakované potrácení, opakovaně neúspěšná léčba metodami asistované reprodukce) se provede vyšetření buněčné imunity (NK buňky).

Diagnostické metody při vyšetření muže

  • Vyšetření spermiogramu.
  • Kultivační vyšetření spermatu.
  • Andrologické vyšetření.
  • Vyšetření integrity akrozomu spermií.
  • DNA fragmentace spermií.
  • Genetické vyšetření.
  • Imunologické vyšetření.
  • Hormonální vyšetření.

Jak probíhá léčba na Klinice IVF Zlín?




Objednejte se na bezplatnou konzultaci